Archiwum kategorii: wnętrza i architektura

Wehikuł

Wehikuł jest to projekt restauracji o staropolskim jadłospisie i wystroju. Inspiracji do jej stworzenia były skanseny. Postanowiłem wybrać z danych muzeów to, co najlepsze i zestawić wewnątrz. Główną inspiracją był Łowicki Park Etnograficzny, z którego czerpałem zwłaszcza ornamentykę, poddawałem ją przeskalowywaniu oraz zmianie barw. Krzesła i stoły wzorowane są na pomorskich meblach malowanych z Muzeum Narodowego w Szczecinie. Prowadzący: dr Sabina Niewęgłowska

FUJI KINDERGARTEN 2

Poniżej przedstawiam projekt zagospodarowania trzech pomieszczeń z istniejącego już przedszkola Fuji Kindergarten w Tachikawie na przedmieściach Tokio. Są to pomieszczenia do leżakowania, nauki oraz zabawy. Pokój do leżakowania znajduje się w lewej części rzutu, do nauki po środku, a do zabawy po prawej stronie. Głównym elementem budującym wnętrze są specjalnie dedykowane mu meble. Prowadzący: prof. zw. dr hab. Elżbieta Pakuła – Kwak

przedszkole 2

 

Wave Hotel

Wave Hotel jest to projekt hotelu ulokowanego na wodzie. Hotel zawiera 25 pokoi, umieszczonych nad powierzchnią wody. Główną atrakcją hotelu jest “basen”, miał on największy wpływ na wygląd obiektu. W zagłębieniu środkowej części budynku może swobodnie przepływać woda, jest to wersja nastawiona na czyste i bezpieczne wody tropikalnych krajów. Na zbiornikach wodnych z większymi drapieżnikami lub o większym zanieczyszczeniu przestrzeń mogłaby zostać oddzielnym zbiornikiem. Kolejną atrakcją jest umieszczona na samym dole pod wodą restauracja, licząca niemal 200 miejsc. Dzięki jej rozmiarom istnieje również możliwość organizacji imprez okolicznościowych, jak i oferowania usług osobom spoza hotelu. Główną Inspiracją, która skłoniła mnie do zastosowania  tych rozwiązań było  eksperymentowanie z wypornością ciał stałych w wodzie. Duży wpływ miało również zamiłowanie do akwarystyki i wizja swobodnej obserwacji podwodnego świata. Prowadzący: dr inż. arch. Bartosz Haduch

hotel woda 3

III miejsce w ogólnopolskim konkursie architektonicznym organizowanym przez Stowarzyszenie Architektów Polskich (SARP Katowice), nagroda równorzędna o wysokości 1500zł

Praca przedstawia projekt aranżacji budynku dla firmy GLASSOLUTIONS Polska. Koncepcja opiera się na zasadzie podobnej do witraży. Pierwsza, frontalna część złożona z ciepłych kolorów, dzięki światłu wpadającemu przez przeszkloną fasadę oświetla podłogę wprowadzając przyjazny i powitalny nastrój. Ciepłe  kolory w głębszej części budynku zmieniają się w zimne. Kontrast ten ma na celu oddanie takich cech szkła jak jego przeźroczystość oraz w drugiej części zimny i gładki charakter. Moduł tworzący projekt to szkło zamknięte w metalowej ramie o wymiarach 75 x 150 cm. Ciągła forma zbudowana z tego modułu biegnie wzdłuż całego wnętrza,a wynikające z niej elementy tworzą podział przestrzeni. Prowadzący: dr inż. arch. Bartosz Haduch

3_nagroda_rownorzedna_praca190790